

Τοπική κουζίνα: 20 πιάτα γεμάτα παράδοση που πρέπει να δοκιμάσεις στην περιοχή Αμμοχώστου
Ένα γαστρονομικό ταξίδι στην τοπική κουζίνα της Επαρχίας Αμμοχώστου μέσα από είκοσι παραδοσιακά πιάτα, που είναι φτιαγμένα με τοπικά προϊόντα και τεχνικές και που έχουν διασωθεί μέσα στο χρόνο. Από τις ολόφρεσκες πατάτες της περιοχής, μέχρι το κολοκάσι Σωτήρας και τα κολοκυθάκια, αυτό το ταξίδι θα σας μείνει αξέχαστο.
Όσο διάσημη είναι η Επαρχία Αμμοχώστου για τις παραλίες της, άλλο τόσο είναι γνωστή για την κουζίνα και τις νόστιμες συνταγές της. Πιάτα που πέρασαν από γενιά σε γενιά, φτιαγμένα με παραδοσιακές τεχνικές και φρέσκα προϊόντα της περιοχής.
Που θα τα δοκιμάσετε!
Μια επίσκεψη στις παραδοσιακές κυπριακές ταβέρνες σε Πρωταρά, Αγία Νάπα, Παραλίμνι, Σωτήρα, Δερύνεια, Λιοπέτρι, Αυγόρου, Φρενάρος, Βρυσούλες/Αχερίτου και Δασάκι Άχνας θα σας μυήσει στην κυπριακή κουζίνα. Για να πάρετε μια συνολική γεύση είναι καλύτερο να παραγγείλετε κυπριακούς μεζέδες, που αποτελούνται από πολλά μικρά πιατάκια (ορεκτικά και κυρίως πιάτα αλλά και επιδόρπια) γεμάτα νοστιμιές.
Εκτός από τα πασίγνωστα κυπριακά σουβλάκια, τις σιεφταλιές, το χαλούμι στη σχάρα και τη διάσημη κυπριακή σούβλα θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε και άλλες συνταγές, σπιτικές που φτιάχνονται στην περιοχή. Ανάμεσα τους τα κοκκινιστά φαγητά στην κατσαρόλα, τα όσπρια και τα πιάτα που είναι φτιαγμένα με τα πιο διάσημα αγροτικά προϊόντα της περιοχής όπως τις φρέσκες πατάτες, το κολοκάσι και τις πούλλες Σωτήρας. Επίσης θα γευτείτε φαγητά που οι ντόπιοι συνδέουν με τις πιο σημαντικές τους στιγμές, τις γιορτές και τις οικογενειακές συναντήσεις, όπως τα μακαρόνια του φούρνου (παστίστιο), τα κουπέπια (κυπριακοί ντολμάδες) και το κυριακάτικο ψητό στο φούρνο που είναι στην ουσία κρέας με πατάτες που ψήνεται στο φούρνο ή στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο για πολλές ώρες.
Τα 20 καλύτερα πιάτα της Επαρχίας Αμμοχώστου:
- Πατάτες σε διάφορες γευστικές εκδοχές (τηγανιτές, στο φούρνο, αντιναχτές, γιαχνί κ.α.)
Δεν υπάρχει καλύτερη και πιο γευστική πατάτα στην Ευρώπη από αυτήν της Επαρχίας Αμμοχώστου. Ο λόγος, το κόκκινο και εύφορο χώμα της περιοχής που της προσφέρει μια ακαταμάχητη γεύση. Οι πατάτες εδώ μαγειρεύονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Εκτός από τις κλασσικές τηγανιτές πατάτες, μπορείτε να δοκιμάσετε τηγανιτές πατάτες κομμένες σε κύβους με αυγά και κρεμμύδια ή πατάτες με αγκινάρες. Εξίσου νόστιμες είναι η ψητές πατάτες στο φούρνο με αρωματικά που σιγοψήνονταιγια ώρες και συνδυάζονται με κοτόπουλο, χοιρινό ή αρνί. Εξίσου γευστικές είναι και οι πατάτες αντιναχτές. Πρόκειται για μικρές πατάτες, οι οποίες ψήνονται με τη φλούδα στο τηγάνι με ελαιόλαδο. Στη συνέχεια σβήνονται με κρασί και πασπαλίζονται με ξηρό κόλιανδρο. Απλές αλλά εξίσου νόστιμες είναι και οι πατάτες γιαχνί, ένα χορτοφαγικό πιάτο που μαγειρεύεται με κρεμμύδι, ντομάτα, σέλινο και ελαιόλαδο στην κατσαρόλα.
- Κολοκάσι και πούλλες Σωτήρας (ΠΟΠ)
Το κολοκάσι και οι πούλλες είναι ένα κατ’ εξοχήν τοπικό αγροτικό προϊόν της Επαρχίας Αμμοχώστου και καλλιεργείται στη Σωτήρα από τις αρχές του 20ου αιώνα. Μάλιστα το 2016 απέκτησε ΠΟΠ (σήμα προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης της ΕΕ). Όπως μπορείτε να φανταστείτε με τόση ιστορία που υπάρχει στην παραγωγή κολοκασιού άλλη τόση τεχνική υπάρχει και στο μαγείρεμα του. Στη Σωτήρα αλλά και σε ολόκληρη την Επαρχία Αμμοχώστου θα το απολαύσετε μαγειρεμένο με πολλούς τρόπους. Το κολοκάσι γιαχνί με ή χωρίς κρέας είναι από τους πιο διαδεδομένους. Το κολοκάσι με χοιρινό και σέλινο είναι πεντανόστιμο, όπως και το κολοκάσι καπαμάς με κρασί (πολύ γνωστό τρόπος μαγειρέματος στην επαρχία Αμμοχώστου). Θα το γευτείτε επίσης λεμονάτο στο φούρνο με κοτόπουλο. Επίσης θα το βρείτε στις ταβέρνες και τηγανητό σε φέτες ή τσιπς, σε μορφή πουρέ και ως μέρος πολλών δημιουργικών πιάτων που θα δοκιμάσετε στα εστιατόρια της Επαρχίας Αμμοχώστου. Εξίσου νόστιμες είναι και οι πούλλες Σωτήρας που μαγειρεύονται τηγανιτές και ως τσιπς.
- Κολοκυθάκια με αυγά ή ντομάτες με αυγά
Ένα νόστιμο, απλό και αρωματικό πιάτο που φτιάχνεται στο τηγάνι με ελαιόλαδο, φρέσκα κολοκυθάκια ή ντομάτες και διάφορα αρωματικά.
- Αγρέλια με αυγά
Το πιάτο αποτελείται από άγρια σπαράγγια που μαζεύονται από τους αγρούς και φτιάχνονται στο τηγάνι με ελαιόλαδο και αυγά.
- Κουπέπια
Φτιαγμένα με κληματόφυλλα (αμπελόφυλλα) είναι η κυπριακή εκδοχή των ντολμάδων και έχουν γέμιση από κιμά, ρύζι και διάφορα άλλα αρωματικά.
- Μακαρόνια του φούρνου (παστίτσιο)
Φτιάχνονται με στρώσεις από μακαρόνια και χοιρινό κιμά και περιχύνονται με κρέμα μπεσαμέλ η οποία περιέχει μπόλικο κυπριακό χαλούμι. Τα μακαρόνια του φούρνου ψήνονται σε ταψί στο φούρνο και είναι ό,τι πιο νόστιμο.
- Οφτό κλέφτικο
Ένα πιάτο από αρνίσιο κρέας που μαγειρεύεται σε παραδοσιακούς φούρνους για πολλές ώρες, αρωματισμένο με φύλλα δάφνης και ρίγανη. Συνοδεύεται από μαλακές πατάτες φούρνου ή κυπριακό πουργούρι.
- Χαλούμι
Το διάσημο ανά το παγκόσμιο κυπριακό τυρί που καταχωρήθηκε ως ΠΟΠ, θα το δοκιμάσετε σε διάφορες εκδοχές. Φρέσκο ή πεπαλαιωμένο στην άλμη του, ψητό στη σχάρα, τηγανιτό και ζεστό φρεσκοψημένο. Είναι επίσης το τέλειο συνοδευτικό για ζυμαρικά ενώ χρησιμοποιείται και σε διάφορες σούπες όπως ο τραχανάς.
- Λουβί ξηρό ή φρέσκο με κολοκύθι
Ένα υγιεινό πιάτο που αποτελείται από μαυρομάτικα φασόλια και σερβίρεται με βραστά κολοκυθάκια, ελαιόλαδο, αλάτι και λεμόνι.
- Κουκιά βραστά
Από τα πιο αγαπημένα όσπρια της περιοχής το πιάτο αποτελείται από βραστά ξηρά κουκκιά που σερβίρονται σκέτα ή με σαλάτα ελαιόλαδο και ξύδι. Τα φρέσκα κουκιά βράζονται με σπανάκι ή λάχανα.
- Αφέλια
Το πιάτο παρασκευάζεται από χοιρινό κρέας μαριναρισμένο σε κόκκινο κρασί με κύριο μπαχαρικό τους σπόρους ξηρού κόλιανδρου.
- Κουνέλι στιφάδο
Το κουνέλι μαγειρεύεται με μπόλικα μαριναρισμένα κρεμμύδια, πολλά μπαχαρικά και φυσικά ξύδι.
- Σαλιγκάρια
Σερβίρονται βραστά και συνοδεύονται με σως από ελαιόλαδο και λεμόνι. Μια άλλη εκδοχή είναι τα κοκκινιστά σαλιγκάρια με ή χωρίς ρύζι και αρωματικά.
- Κυπριακές Ραβιόλες
Η Κύπρος έχει τα δικά της τοπικά ravioli, που είναι στην ουσία ζυμαρικά γεμιστά με χαλούμι και αυγό και πασπαλισμένα με ψιλοκομμένο δυόσμο. Για το σερβίρισμα χρησιμοποιείται τριμμένο χαλούμι ή ξηρή αναρή.
- Σούπα Τραχανάς
Φτιαγμένος από αιγινό γάλα και παραδοσιακές τεχνικές, ο τραχανάς είναι μια αρωματική σούπα που περιέχει και κομμάτια από χαλούμι.
- Σούπα αυγολέμονο
Από τις καλύτερες κυπριακές συνταγές, ετοιμάζεται συνήθως με ζωμό κοτόπουλου και ρύζι και περιέχει ένα μείγμα από αυγό και λεμόνι.
- Πιλάφι πουργούρι
Ψήνεται με πουρέ ντομάτας, κρεμμύδια και ελαιόλαδο και σεβρίρεται ως συνοδευτικό πιάτο. Είναι επίσης πεντανόστιμο αν το συνδυάσετε με κυπριακό παραδοσιακό γιαούρτι.
- Γεμιστά
Πρόκειται για φρέσκα λαχανικά όπως ντομάτες, πιπεριές και κρεμμύδια με γέμιση από ρύζι, κιμά και διάφορα αρωματικά.
- Λεμονάτο κουνέλι με πατάτες
Πρόκειται για τηγανιτό κουνέλι με πατάτες το οποίο σβήνεται με μπόλικο λεμόνι.
- Μπιζέλι κοκκινιστό με αγκινάρες
Ο συνδυασμός από μπιζέλι και αγκινάρες με ντομάτα και κρεμμύδι, είναι ένα απλό και γευστικό φαγητό, το οποίο μαγειρεύεται στα κυπριακά σπίτια κάθε εβδομάδα.
Τα παραδοσιακά γλυκά της Επαρχίας Αμμοχώστου
Η περιοχή είναι γνωστή και για τα παραδοσιακά γλυκά της. Ανάμεσα τους περιλαμβάνονται οι πισίες (κυπριακές πίτες με μέλι), τα δάχτυλα με γέμιση από αμύγδαλα, τα πουρέκκια με γέμιση από αναρή αλλά και η αναρόπιττα. Επίσης νόστιμοι είναι και οι λουκουμάδες με μέλι και τα σιάμισι, ένα γλυκό που παρασκευάζεται με κρέμα από σιμιγδάλι. Πολύ δημοφιλές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι και το μαχαλλεπί που σερβίρεται με παγωμένο σιρόπι τριαντάφυλλου ή με παγωτό τριαντάφυλλο.